вівторок, 23 січня 2024 р.

Пам'ятаємо історію: 27 січня - День пам'яті жертв Голокоосту



Пропонуємо добірку важливих кінострічок та книг про події тих часів, які вкотре нагадують про уроки однієї з найжахливіших трагедій в історії людства
1. "Вибір Софії" 

2. "Піаніст" 

3. "Іда" -  неймовірної краси кіно про черницю Анну, яка намагається віднайти правду про своє минуле та своїх батьків-євреїв, убитих під час війни німцями. Події відбуваються в 60-ті й розкривають багато неприємних проблем, зокрема післявоєнні репресії, колабораціонізм. В основі стрічки – особиста історія режисера Павла Павліковського: в дитинстві він дізнався, що його бабуся з батькового боку була єврейкою й загинула в одному з концтаборів.

4. "Хлопчик в смугастій піжамі" Це сміливий та жорстокий фільм про дружбу двох дітей з "двох різних світів". Шмуель є в'язнем концтабору, а Бруно – син німецького солдата.

Бруно не знає, що відбувається в таборі та не відчуває ненависті до інших людей. Він намагається зрозуміти, чому Шмуель не може залишати територію табору.

5. Життя прекрасне"  - Це водночас життєрадісний та страшний фільм про Другу світову війну. Стрічка показує, на що готові люди заради своїх близьких. 

6. Клара Крамер "ВІЙНА КЛАРИ": правдива історія дівчини про  дивовижний порятунок від нацистів

7. Нове видання Українського центру вивчення історії Голокосту Мікаель Гауптман «Забуті могили»

8. Нове видання у серії «Бібліотека спогадів про Голокост»: Історія Марти








Немає коментарів:

Дописати коментар